Neviete si predstaviť slávnostnú vianočnú večeru bez klasického majonézového šalátu, kapustnice a vanilkových rožkov? Stačí zmeniť pár ingrediencií a môžeme si ho dať bez výčitiek svedomia.

Majonéza alebo jogurt

Kupovaná majonéza obsahuje až 80% tuku. Môžeme použiť verziu light, kde je menej tuku, ale tuk je väčšinou nahradený škrobom, emulgátormi a zahusťovadlami, t.j. sú nezdravé. Radšej si pripravte majonézu sami. Prípadne ju môžeme nahradiť bielym jogurtom alebo cottage syrom. Ak sa bojíte celú majonézu nahradiť, spravte kompromis a zmiešajte majonézu a jogurt 50:50.

Zemiaky alebo batáty

Zemiaky majú vysoký glykemický index, ale obsahujú aj prospešné látky ako bielkoviny, vlákninu a sacharidy, vitamín C a vitamín B, vápnik, horčík a železo. Najlepšie je variť ich v šupke na pare.  Vhodnejšou náhradou sú batáty, ktoré obsahujú  karotenoidy, viac vlákniny a majú vyšší obsah polysacharidov, vďaka ktorým sa z nich hladina cukru v krvi zvyšuje pomalšie. Sú trošku sladšie, tak nemusíme pridávať veľa mrkvy.

Zelenina sterilizovaná alebo varená

Vyskúšajte zdravší variant a skúste pridať mrazený hrášok, mrkvu uvarte v šupke, zeler uvarte na pare. Sterilizovaná zelenina je zbavená živín a ochutená sladidlami a konzervovaná chemikáliami.

Vajíčka z domáceho chovu

Môžete vyskúšať prepeličie vajíčka. Inak pridajte vajíčka z podstieľkového alebo domáceho chovu.

Ocot a horčica

Horčicu si zabezpečte v zdravšej verzii bez cukru.  Ocot zvoľte radšej vínny alebo jablčný, pretože sa vyrába šetrne a prírodným spôsobom. Soľ môžete použiť napríklad morskú, ale pozor, vyznačuje sa väčšou slanosťou, než bežná kuchynská.

Vianočný zdravý zemiakový šalát

Ingrediencie:

  • 5 menších batátov
  • 2 menšie červené cibule
  • hrnček mrazeného mladého hrášku
  • 2 mrkvy uvarené na pare
  • ½ menšieho zeleru uvareného na pare
  • 1 kelímok  10% kyslej smotany
  • kvalitná šunka s vysokým podielom mäsa
  • 4 vajcia na tvrdo
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1 ČL horčice bez cukru

Domáca majonéza:

  • 1 žĺtko
  • 1,5 PL citrónovej šťavy
  • 1 PL vínneho octu
  • 1/2 PL horčice bez cukru
  • 1/2 PL soli
  • 3/4 hrnčeka panenského olivového oleja

Postup:
Batáty uvaríme v šupke. Pripravíme domácu majonézu: Žĺtko, citrónovú šťavu, ocot, horčicu a soľ miešame ručným mixérom, až kým sa nevytvorí sveložltá hmota. Postupne pridávame olej, až kým sa nevytvorí tuhá majonéza. Dáme chladiť. Batáty ošúpeme a nakrájame na kocky. Do misy pridáme aj hrášok, nadrobno nakrájanú cibuľu, šunku, na kocky nakrájané vajcia natvrdo, mrkvu a zeler uvarený na pare, smotanu, majonézu, soľ a korenie.  Necháme odležať cez noc, podávame najlepšie na druhý deň.

 

FIT VANILKOVÉ ROŽKY

200 g pomletých ovsených vločiek

100 g pomletých vlašských orechov

3 lyžice medu

3 polievkové lyžice masla

50 ml vody

Všetky ingrediencie zmiešame, zabalíme do potravinárskej fólie a necháme v chladničke aspoň 2 hodiny oddýchnuť. Potom vytvarujeme rožky a pečieme vo vyhriatej rúre 10 – 12 minút na 170 stupňoch. Necháme vychladnúť a obalíme v kokose alebo v xilitolovom cukre.

 

A hlavne nezabudnite na pohyb. Odporúča sa 10 000 krokov denne aj počas vianočných sviatkov :-D.