Vitamín A – retinol

Vitamín A1 a A2 – je nutný pri tvorbe zrakového pigmentu, jeho nedostatok vedie k šerosleposti. Je dôležitý antioxidant. Jeho zdrojom je karoten a lykopen – mrkva, paprika, paradajky, kukurica, vnútornosti. POZOR!!! Vitamínom A sa môžete aj otráviť, ak je ho veľa.

Vitamín B1 – thiamin

Pôsobí na nervový systém a proti únave. Jeho obsah v tele znižuje pitie kávy a čaju. Nedostatok spôsobuje únavu, nechutenstvo, depresie a degeneráciu svalov. Zdrojom sú pivovarské kvasnice, med, mäso, nelúpané obiloviny, orechy.

Vitamín B2 – riboflavin

Je potrebný pre pokožku, oči, srdce. Ovplyvňuje celkovú energetickú premenu v organizme. Jeho nedostatok spôsobuje zápaly pier a jazyka, svetloplachosť, zápaly spojiviek. Obsahujú ho kvasnice, mlieko, hovädzie mäso, pečeň, ladvinky, ryby, tvaroh, kakao, vajíčka.

Vitamín B3 – niacin

Je nutný pre uvoľňovanie energie z potravy. Rozťahuje cievy, využíva sa pri liečení vysokého tlaku. Obsahujú ho pivovarské kvasnice, pečeň, tuniak, semena slnečnice, fazuľa, hrach, morčacie mäso.

Vitamín B5 – kyselina panthothenová

Zlepšuje kvalitu kože, vlasov a nechtov. Potrebujeme ho pri metabolizme sacharidov a lipidov. Nachádza sa v mäse, strukovinách, vnútornostiach, celozrnom chlebe.

Vitamín B9-kyselina listová

Nájdeme ho v listovej zelenine, šaláte, špenáte, brokolici,v kvasniciach, vnútornostiach. Varením sa zničí až 95 % tejto vzácnej látky. Je potrebný pri anémii, neplodnosti a poruchách rastu.

Vitamín B6 – pyridoxin

Je potrebný pre športovcov, ženy, ktoré používajú antikoncepciu, pre ľudí trpiacich celiakiou. Pomáha liečiť chudokrvnosť. Nedostatok sa prejavuje napr. tikom očných viečok, kŕčami a zápalom sliznice v ústach. Zdrojom je pečeň, makrela, hovädzie mäso, zemiaky, avokádo a kapusta.

Vitamín B12 – kobalamin

Podporuje koncentráciu, pamäť a znižuje rizika srdcových chorôb. Podporuje zdravú krvotvorbu.Zdrojom je mlieko, ryby, vajíčka, mäso a vnútornosti.

Vitamín C – kyselina L-askorbová

Je to dôležitý antioxidant, ovplyvňuje pevnosť ciev. Zabezpečuje vývoj bielych krviniek, kostí a chrupaviek. Podporuje vstrebávanie železa. Neostatok sa prejavuje kazivosťou zubov, nízkou imunitou a únavou. Bohaté na vitamíny C sú šípky, citrusové plody, jahody, čierne ríbezle, brusnice a kiwi.

Vitamín D – kalciferol

Vitamín D je rozpustný v tukoch a je potrebný pre zdravé a silné kosti. Nájdeme ho v pečeni, rybách, mlieku a vajíčkach. Na jeho vstrebanie je potrebné slnečné žiarenie.

Vitamín E – tokoferol

Je dôležitý antioxidant. Nájdeme ho v oleji z pšeničných klíčkov, mlieku, masle, orieškoch.

Vitamín K – fylochinon

Podporuje zrážanlivosť krvi, znižuje riziko krvácania. Je potrebný pre správnu funkciu pečene. Nájdeme ho v listovej zelenine, karfiole, kapuste, pšenici a ovse, kravskom mlieku a v pečeni.

Vitamín H – biotin

Prospieva koži a nervom. Nájdeme ho v špenáte, karfiole, strukovinách, droždí, v hríboch.